středa 17. srpna 2016

(Real) American apple pie

Nejprve se musím omluvit za to, že poslední dva týdny je můj blog téměř jen o knihách a o jídle (a to především o tom sladkém, na které čekáme na konci každého jídla), ale jsou prázdniny a moje prázdniny tak trochu jsou jen o knihách a dobrém jídle. 



I když by se mohlo zdát, že apple pie není úplně letní záležitostí (a máte naprostou pravdu), letošní léto je tak trochu sestra podzimu a vzdálenější sestřenice jara. Střídají se období horka a stupňů dosahující třicítkové hranice, ale i dny plné deště a studeného větru, který sem tam pouštím pootevřeným oknem do mého pokoje. A když rodiče přivezli od babičky první letní jablka, která už nebyla v té nejlepší kondici, volba byla jasná - amercký jablečný koláč (a podle receptu jako od americké babičky).

Den předem jsem si hledala recept, který je opět z Apetit stránky a trochu jsem se obávala, jestli doma budeme mít vše na oné pečení. Naštěstí měli, jelikož jsem se úplně necítila na to jít v tomto sychravém počasí kamkoliv dál než pro snídani do pekárny za rohem. Také jsem netušila, jak moc jednoduchý recept to je - stačí pár ingediencí a při nejhorším na náplň kilo jablek a cukr (ale s Amarettem to opravdu stojí za to) a dokonalý dezert je hotový.




Upečený je za 20 minut a nejlepší je samozřejmě ještě teplý (ale ne horký). Abych celý dezert ještě více vyšperkovala, posypala jsem ho moučkovým cukrem smíchaným se skořicí - přesně to je podle mě definice podzimu. Naprosto si dovedu představit jak tento koláč provoní celou kuchyň během opravdu ošklivého počasí, kdy k večeru se začně čím dál tím více ztmívat, budeme muset zapnout topení, jelikož z bytu již letní teplo zmizí a my budeme netrpělivě za oknem vyhlížet alespoň trochu poklidnější počasí, abychom mohli jít pouštět draky. Když se nevyčasí, nevadí - večer strávíme zabalení do deky s čajem z máty, kterou jsem sbírala na konci července a s knihou v ruce. 

P.S.: Americká vlajka od mé cestovatelky Verunky (zdravím do Dánska)!

*        *       *
First of all I should apologize for posting articles only about baking and books but my summer holidays are mainly about books and baking (of course)

It might seem that apple pie is not the perfect dessert for summer (and you are definitely right) but we have to admit that this summers is some kind of spring and autumn mixed together - sometimes it is hot as hell and sometimes we are hiding ourselves in blankets from rain and cold wind which I only allow to enter throughout my open window. And when my parents came back from my grandma with apples which were not in a great condition, the choice was more then clear - american apple pie (and according to the recipe as if it was made by american grandma)

The day before I was looking for a recipe which I took over from the Apetit website (again) and I was little bit afraid that we do not have everything I needed for the baking because I was not really in the mood of going for something further then for my breakfast to the local bakery just round the corner (fortunately we had everything). And I did not even realize how easy the recipe is and if you do not have everything for the filling, apples and sugar will do the best (but you know, Amaretto is important).

Baking lasts 20 minutes and than you can enjoy the dessert yet warm (but not hot). To make the pie even better, I sprinkled it up with sugar mixed with cinnamon - and this is the definition of autumn for me. I can depict how this pie would make the kitchen smell like heaven during the horrible weather outside when the evenings are darker and darker and when we have to turn on the heating because the summer warmness has left us quite soon. We would be waiting for better weather so that we could go kiting. But when the horrible weather would continue to happen - never mind. We would hide ourselves in blankets with mint tea which I have harvested in the end of July and a book in our hands. 

P.S.: American flag given to me by my beloved traveller Veronica (sending love to Denmark)!

Žádné komentáře:

Okomentovat